Telšių suaugusiųjų mokykla

KVIEČIAME DALYVAUTI MOKYMUOSE SOCIALINĘ ATSKIRTĮ JAUČIANČIUS ASMENIS

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

VšĮ „Nacionalinis mokymų centras“ (NMC) įgyvendindamas Ugdymo plėtotės centro projektą „Suaugusiųjų švietimo sistemos plėtra suteikiant besimokantiems asmenims bendrąsias kompetencijas“ organizuoja socialinės rizikos, specialiųjų poreikių ir socialinės atskirties asmenų bendrųjų kompetencijų mokymus 11-oje savivaldybių (Akmenės r., Kelmės r., Klaipėdos m., Kretingos r., Palangos r., Plungės r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šilutės r., Tauragės r., Telšių r.) 2013 m. liepos – lapkričio mėnesiais.

Mokymuose gali dalyvauti socialinę atskirtį jaučiantys asmenys:

· neįgalieji;

· moterys, auginančios vaikus;

· asmenys, gyvenantys kaimiškose ir / arba nutolusiose vietovėse ar kitose socialiai apleistose teritorijose;

· suaugusieji, neįgiję pagrindinio išsilavinimo;

· asmenys, susiduriantys su mokymosi sunkumais ir / arba nedalyvaujantys švietime ir mokyme; anksti iš švietimo sistemos pasitraukę asmenys;

· tautinės ir kultūrinės mažumos;

· imigrantai, prieglobsčio prašantys ir jį gavę užsieniečiai;

· įkalinimo įstaigose esantys ir iš įkalinimo įstaigų grįžę asmenys.

Mokymų metu dalyviai bus supažindinti su suaugusiųjų laisvalaikio formomis, suaugusiųjų meninės saviraiškos ugdymu, suaugusiųjų pilietiniu ugdymu ir suaugusiųjų finansiniu švietimu.

Mokymai ir dalyvių maitinimas (1 pietūs ir 1 kavos pertrauka) apmokamas iš ES Socialinio fondo lėšų.

Kiekvienoje savivaldybėje renkamos 3 dalyvių grupės. Vienos grupės dalyvių skaičius – 25 asmenys.

Telšiuose mokymai vyks:

2013m. rugsėjo 24d. Plungės teritorinės darbo biržos Telšių skyriuje, S.Daukanto g. 64,Telšiai;
2013m. rugsėjo 30d. Telšių suaugusiųjų mokykloje, S.Daukanto g. 17,Telšiai;
2013m. spalio 8d. Plungės teritorinės darbo biržos Telšių skyriuje, S.Daukanto g. 64, Telšiai.
Mokymų pradžia 10.0val., pabaiga
17.00 val. Baigus mokymus bus išduodamas pažymėjimas.

 

Registracija Telšiuose tel. 8-444 60262

 

Skonio ugdymo pamokos Prancūzijoje

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Mokytoja Aldona Norkienė

Telšių suaugusiųjų mokykla dvejus metus vykdė Grundtvig mokymo partnerystės projektą „Skonio ugdymo mokykla: mitybos kultūra ir gyvenimo menas Europoje (GOUT)“. Šiame tarptautiniame projekte dalyvavo suaugusiųjų švietimo organizacijos ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Vokietijos, Prancūzijos, Austrijos, Rumunijos ir Turkijos. Susitikimai buvo organizuojami visose dalyvaujančiose šalyse. Baigiamasis renginys vyko liepos 3–7 d. Prancūzijoje, Auvillar miestelyje. Lietuvai atstovavo penkios mokytojos iš Telšių suaugusiųjų mokyklos. Apie tai, kodėl nusprendė dalyvauti šiame projekte, kokius įspūdžius parsivežė, sutiko papasakoti projekto koordinatorė Telšių suaugusiųjų mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Aušra Vilkaitė ir dalyvės Aldona Norkienė bei Jolanta Stonienė.

 

Veiklos pradžia

2006 m. Telšių švietimo centras Suaugusiųjų mokyklai pasiūlė dalyvauti tarptautiniuose projektuose. Nuo to laiko mokykla gali didžiuotis projektų gausa.

Ilgiausias iš Grundtvig mokymo partnerystės projektų – GOUT (pranc. „skonis“). Vienas iš šio projekto tikslų – atkreipti žmonių dėmesį į regioninį kulinarinį paveldą, produkciją, kuri yra sveika, natūrali, be jokių cheminių priedų.

„Prieš dalyvaudami šiame projekte tikėjomės bendradarbiavimo, asmeninių kontaktų, šalių, kitų kultūrų ir jų kulinarinio paveldo gilesnio pažinimo. Kadangi projektas baigėsi, galiu drąsiai sakyti, kad tai visokeriopai pasiteisino“, - džiaugėsi projekto koordinatorė A. Vilkaitė.

Prancūziška virtuvė

Projekto dalyviai turėjo galimybę praktiškai susipažinti su prancūzų virtuvės ypatumais. O ji - nepaprastai įvairiapusiška. Patiekalų receptai varijuoja nuo itin paprastų, kuriems tereikia kelių šviežių ingredientų, iki labai sudėtingų, kurių gaminimas reikalauja ne tik tinkamo pasiruošimo, bet ir nemažų laiko sąnaudų.

Dalyviai mėgavosi įvairaus skonio prancūziškais patiekalais iš antienos, kiaulienos, taip pat desertais, užkandžiais, sriubomis ir t. t. Svečiai iš Lietuvos ir kitų Europos šalių dalyvavo ir vyno, sūrių degustacijose, kurių metu suprato, kokia įvairove pasižymi prancūziška virtuvė bei kiek daug dėmesio vietiniai skiria maisto kokybei.

Šių metų rudenį Lietuvoje planuojama išleisti receptų knygą. Joje bus galima rasti patiekalų ruošimo būdų, kuriuos pateikė projekte dalyvavę septynių Europos regionų atstovai. Visi jie orientuoti į sveiką mitybą. Iš lietuviškų patiekalų knygoje bus pateikiama cepelinų, šaltibarščių, cibulynės, morkų kotletų ir kt. valgių receptų.

Valgymo kultūra

Delegacijos atstovus stebino ne tiek pačių patiekalų asortimentas, o tai, kad prancūzai labai daug dėmesio kreipia į valgymo kultūrą: valgant nereikia skubėti, visa tai daryti su malonumu, rinktis mažas porcijas.

„Projekto metu supratome, kad maistas - penas ne tik kūnui, bet ir sielai. Lietuviams reikėtų pasimokyti iš prancūzų teisingai maitintis, nepamirštant bendravimo su šalia sėdinčiais“, - prancūzų valgymo kultūrą gyrė J. Stonienė.

Diskusijos ir seminarai

Projekto tema pasirinkta neatsitiktinai, juk 2013-ieji - Sveikatingumo metai. O sveikata - neatsiejama visuomenės kultūros dalis, viena svarbiausių valstybės, šeimos ir žmogaus vertybių. Buvo siekiama ne tik pasidalinti informacija apie valgymo kultūrą ir gyvenimo meną Europos regionuose: dalyviai diskutavo apie sveiką mitybą, šalių regioninius papročius, apžiūrėjo maisto produktų įmones, susipažino su ekologiško maisto gamybos technologijomis.

Projekto dalyviai Prancūzijoje tarpusavyje dalijosi mintimis ir apie maisto švaistymą. Kiekvienos šalies atstovai pasakojo apie tai, ką jie patys ir jų vyriausybės galėtų padaryti, kad nesuvartoti maisto produktai būtų tinkamai panaudoti. Prieita prie bendros nuomonės, kad juos galima atiduoti vargingai gyvenančioms šeimoms, žvėreliams, naminiams gyvūnams ar tiesiog vežti į fermas. Taip pat reikėtų atlikti didelį šviečiamąjį darbą mokyklose: informuoti mokinius apie maisto švaistymo pasekmes ir būdus, kaip reikėtų to vengti. Galbūt tuomet šeimose atsirastų supratimas, kad pirkti maisto reikia tik tiek, kiek jo suvartojama. Tada prekybos centrai bus priversti kontroliuoti atvežamo maisto kiekį.

Žinios perduodamos mokiniams

Seminaruose ir diskusijose projekto dalyviai daug sužinojo apie sveiką gyvenseną. „Dabar labiau kreipsiu dėmesį į tai, ką valgau, o valgydama - mėgausiuosi. Juk tai yra vienas iš malonumų, nuo kurio priklauso žmogaus gyvenimo kokybė“, - mintimis dalijosi A. Norkienė.

Dalyviai pasisėmė ne tik naudingų žinių, susijusių su mityba, jos problemomis, bet ir gavo asmeninės naudos - praplėtė akiratį. „Turistai pamato šalį tik iš išorės. O mums pasitaikė proga pažinti Prancūziją per jos gyventojus: bendravome su vietiniais žmonėmis, susipažinome su jų kultūra. Džiaugiuosi patobulinusi savo užsienio kalbų žinias“, - šypsojosi J. Stonienė.

Į šio projekto veiklą buvo įtraukti ir Telšių suaugusiųjų mokyklos mokiniai. Jie prisidėjo prie mokykloje vykusios lietuviškų patiekalų parodos. „Moksleiviai noriai įsitraukia į projektus. GOUT – ne išimtis. Šių metų pavasarį abiturientams, gerai mokantiems užsienio kalbą, buvo suteikta galimybė išvykti į Vokietiją. Taip mokiniai skatinami domėtis regioniniu kulinariniu paveldu bei su mityba susijusiomis problemomis”, - džiaugėsi A. Norkienė.

Artėjančiais mokslo metais mokytojos žadėjo papasakoti savo ugdytiniams apie projekto metu patirtus įspūdžius ir gvildentas problemas.

 

 

 

 

Sveikinimas

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė mokyklos direktorius Gediminas Simanavičius

Nuoširdžiai sveikinu visus mokinius, jų tėvelius ir mokytojus Mokslo ir žinių dienos proga ir maloniai kviečiu į mokslo metų pradžios šventę, kuri įvyks 2013 m. rugsėjo 2 d.

9.00 val. Jaunimo skyriaus mokiniams

18.00 val. Suaugusiųjų mokyklos mokiniams

Šventė vyks mokyklos salėje.

Tegul šie mokslo metai atneša naujo pažinimo džiaugsmą, didelį norą ieškoti ir atrasti ...

 

Pamokos „Skonio mokykloje“ baigėsi

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Aldona Norkienė

Telšių suaugusiųjų mokykla kartu su partneriais iš Vokietijos, Prancūzijos, Austrijos, Rumunijos ir Turkijos dvejus metus vykdė projektą „Skonio ugdymo mokykla: mitybos kultūra ir gyvenimo menas Europoje (GOUT)“. Šis su tradiciško bei sveiko maisto kultūros puoselėjimu susijęs projektas jau priartėjo prie pabaigos. Birželio 19-ąją Žemaitijos kaimo muziejuje surengta popietė „Žemaičių kaštavonės“, kurios metu pristatyti projekto rezultatai.

Popietę pradėjo projekto koordinatorė Aušra Vilkaitė. Ji pasidžiaugė, kad projektas visiems dalyviams padovanojo daug gerų emocijų ir suteikė naujų žinių apie maistą. Mokytoja Jolanta Stonienė trumpai apžvelgė, kas nuveikta: dalyviai svečiavosi vieni pas kitus, mokėsi gaminti ir ragavo tradicinius kiekvienos šalies patiekalus. Buvo atrinkti skaniausi, geriausiai visų dalyvių įvertinti patiekalai ir jų receptus nuspręsta sudėti į knygą, kurią planuojama išleisti rudenį.

Po pristatymo žiūrovams buvo parodytas smagus spektaklis „Vyras pagal skelbimą“, kurį suvaidino Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) studentai. Visiems susirinkusiems apie sveiką gyvenimo būdą pasakojo jogos mokytojas Remigijus Juška. Jis vaišino kokteiliu iš vaisių ir dilgėlių, pienių, aviečių bei žemuogių lapų. Renginį baigėme „kaštavodami“ žemaitiškus patiekalus: cibulynę, kastinį, virtinukus su lašinukais ir varške.

 

 

Projekto "Gout - Skonio mokykla" partnerių susitikimas Turkijoje

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Aušra Sirutienė

Telšių suaugusiųjų mokykla dalyvauja tarptautiniame projekte "Gout - Skonio mokykla" drauge su partneriais iš Turkijos, Vokietijos, Austrijos, Rumunijos bei Prancūzijos. Projekto tikslas - išsamiau susipažinti su kitų šalių virtuve, tradicijomis, ugdyti sveiko maitinimosi įpročius bei išleisti bendrą receptų knygą.

Balandžio 20-25 dienomis vykome jau į priešpaskutinį partnerių susitikimą Turkijoje, Konyos regione. Kelionės metu lankėmės Beišehiro mieste, savo dydžiu primenančiame Telšius, Huyuk kaime bei apie pusantro milijono gyventojų turinčiame Konyos mieste. Patirti įspūdžiai ištrynė visus vaizduotėje susikurtus stereotipus apie šią šalį, mat susipažinome su konservatyviąja Turkijos dalimi, kurioje ypač puoselėjamos senosios tradicijos, gyvena santūrūs žmonės. Konyos miestas, dar vadinamas Dvasių miestu, mus pasitiko mečečių gausa bei grožiu, pradžiugino žydinčiom tulpėm bei besiskleidžiančiais medžių žiedais. Susitikimo organizatoriai pasirūpino, kad laiką praleistume turiningai ir įdomiai. Teko dalyvauti Vaikų dienos šventėje, išvysti dervišų pasirodymą bei ragauti jų maisto. Visi ruošėme bei skanavome tradicinių turkų patiekalų, klausėmės pranešimų apie turkų virtuvės ypatumus, diskutavome apie šalių mitybos panašumus bei skirtumus, išgirdome, kaip į šio projekto veiklą buvo įtraukta vietos bendruomenė. Įsitikinome, kad turkų patiekalai gardūs ir sveiki. Jiems pagaminti naudojama daug vaisių bei daržovių, viskas gausiai gardinama citrinos sultimis bei medumi. Ypatingą vietą mityboje užima duonos gaminiai bei sriubos, prie daugumos patiekalų pasiūlomas natūralus jogurtas. Ši šalis turi senas saldumynų gaminimo tradicijas. Desertų įvairovė džiugina akį bei kviečia skanauti. Mus ypač sužavėjo baklava - tradicinis turkiškas gardumynas. Nuostabi ir šalta rožių arbata dar vadinama meilės gėrimu.

Projekto koordinatorius iš Vokietijos pristatė išleistą receptų knygą, kuriai medžiagą rinko visi projekto dalyviai. Šioje knygoje esančius tradicinių lietuviškų patiekalų receptus pasiūlė mūsų mokyklos mokiniai bei mokytojai.

 

Telšių suaugusiųjų mokyklos atstovės Aušra Vilkaitė, Aušra Sirutienė ir Dalia Jasiulienė Turkijoje

 

   

Išvyka į Konstancą

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė 12-kas Mantautas Rimgaila

Telšių suaugusiųjų mokyklos komanda šį pavasarį kovo 7-10 dienomis dalyvavo projekte ,,GOUT – Schule des geschmaks“ (Skonio mokykla), kuris vyko istoriškai su Telšiais susijusiame Vokietijos mieste Konstancoje. Šiais metais projekto partnerių susitikime dalyvavo mūsų mokyklos 12 klasės mokiniai Mantautas Rimgaila ir Laimis Trusovas, juos lydėjo mokytojos G. Piktužytė ir D. Jasiulienė.

Jau pirmąjį viešnagės vakarą, ką tik atvykę, susitikome su kitais projekto dalyviais iš Rumunijos, Prancūzijos, Turkijos ir Vokietijos. Visi buvo labai malonūs. Susipažinę susėdome prie bendro stalo paragaut įvairių patiekalų: žuvies vyniotinio, sriubos su vokiškais koldūnais be mėsos, tradicinių vokiškų desertų, vietinio vyno. Valgydami visi noriai bendravo: aptarinėjo maistą, pasakojo apie save ir kelionės nuotykius.

Antroji diena, kovo 8-oji, prasidėjo švente – projekto koordinatorius Georg Fischer pasveikino visas moteris su tarptautine Moters diena. Po to visi išsiruošė į apžvalginę ekskursiją po miestą. Mums pasakojo apie miesto praeitį, parodė seniausiai veikiančias parduotuves bei didingiausius pastatus. Mieste yra išlikę daug viduramžių pastatų, tarp jų XI a. romaninė gotikinė katedra ir šv. Mauricijaus rotonda, XIII a. dominikonų vienuolynas ir Švč. Trejybės bažnyčia, XIV a. prekybos namai Kaufhaus, XV a. šv. Stepono bažnyčia, patriciato namai ir cechai. Baigiantis pasivaikščiojimui visi suskubom pietų į alaus daryklą, ten mums papasakojo, kaip buvo gaminamas alus, kokių naujovių įvesta bėgant laikui. Po kelių valandų rinkomės į pirmąją konferenciją. Ten mus supažindino su Bodeno ežero gamtosauga bei aptarė natūralių produktų paklausą vietiniuose rajonuose . Vakarop vykome degustuoti vyno: mus mokė, kaip atpažinti gerą vyną, nuo ko reikia pradėti vertinti skonį bei kvapą. Vyninės savininkas mums aprodė vyno rūsius ir papasakojo keletą istorijų apie Konstancos vyndarius.

Trečiają dieną vykome į Bodeno ežero salą Reichenau, kad susipažintume su vietiniu žveju, kuris mums atskleidė savo patirtį apie žvejybą ir žuvivaisą. Reichenau - nuošalus prieglobstis prie Žemutinio ežero, vakarinės Bodeno ežero dalies tarp Konstancos ir Šafhauzeno, su senoviniu vienuolynu, kuris mena Karolio Dižiojo laikus. Mūsų grupės paskutiniajame susitikime, kurį vedė koordinatorius G. Fisher, buvo pasakojama, kaip žmogus jaučia maisto skonį. Vyriausias ir jauniausias grupės nariai turėjo išsakyti savo pojūčius. Kaip jauniausiam grupės nariui, man teko galimybė išsakyti savo nuomonę.

Man ši kelionė suteikė daug įspūdžių. Įdomiausia buvo pamatyti, net patirti Lietuvos ir Vokietijos skonio tradicijų ir gyvenimo būdo kontrastą. Kelionė suteikė galimybę susipažinti su naujais žmonėmis ir maloniai su jais pabendrauti.


 


 

   

Šimtadienis

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Dvyliktokė Aušra

Šimtadienis - iki egzaminų liko 100 dienų

Likus 100-ui dienų iki svarbaus įvykio abituriento gyvenime – egzaminų, verta susikaupti, tačiau prieš tai dar privalome paskutinį kartą pasinerti į linksmybes.

Šventės organizatoriams vienuoliktokams labai parūpo mūsų sveikata, todėl skubos tvarka mokykloje buvo įrengta ligoninė. Teko pastovėti eilėse, norint patekti į norimo gydytojo kabinetą, pildyti anketas, konsultuotis su specialistais, išklausyti diagnozes bei patarimus. Net ir pasitikrinę sveikatą nebuvome išleisti namo. Vietoj vaistų mums pasiūlė gydymą šokiais ir dainomis. Malonus ligoninės personalas noriai rodė pavyzdį, apsupo mus dėmesiu ir užkrėtė puikia nuotaika.

Ačiū visiems vienuoliktokams bei jų auklėtojoms už nuostabią šventę. Sau ir visiems dvyliktokams linkiu stiprybės ir darbingų likusių 100 dienų iki egzaminų.


 

   

Akcija „Baltajam badui – ne“

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Marija Doršaitė; Mantautas Rimgaila

Mūsų mokyklos mokiniai aktyviai dalyvavo „Džiugo“ gimnazijos biologijos mokytojų organizuotoje akcijoje „Baltajam badui – ne“.

Išvykoje į Kontaučius turėjome galimybę ne tik nuvežti maisto žvėreliams, bet ir susipažinti su garsiais Lietuvos medžiotojais.

Pasak medžiotojų būrelio vadovo Kosto Slivskio, medžioklė nėra vien trofėjų ir pramogų objektas. Medžioklė tai - gamtos ratas. Medžiodamas žmogus palaiko stabilumą žvėrių pasaulyje. Jei tam tikros rūšies žvėrių populiacija yra per didelė, medžiotojai pasirūpina, kad nekiltų pavojus kitos rūšies išnykimui bei nebūtų kenkiama žmonėms. Mes supratome, kad medžioklė yra ne tik hobis, bet ir labai svarbus darbas, palaikant pusiausvyrą tarp rūšių įvairovės. Be to, medžiotojai negaili laiko ir pinigų žvėrelių šėrimui žiemą.

 

 

Marija Doršaitė ir Mantautas Rimgaila, 12 kl. Mokiniai

 

 

 

 

 

 

   

Puslapis 11 iš 14