Telšių suaugusiųjų mokykla

Profesinis orientavimas aktualus ir suaugusiems

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Jolanta Stonienė, Lina Galdikienė

Telšių suaugusiųjų mokykla šiemet pradėjo veiklą naujame Leonardo da Vinci programos tarptautiniame naujovių perkėlimo projekte ImPro-F – „Profesinis orientavimas – darbo galimybės kiekvienam“. Šiame projekte taip pat dalyvauja institucijos iš Vokietijos, Anglijos, Ispanijos ir Austrijos. Tikslas – susipažinti su šių šalių profesinio orientavimo sistemomis, jas palyginti ir pasidalinti gerąja patirtimi. Projekto metu bus sukurtos seminaro modulių programos, kuriomis galės naudotis karjeros ugdymo srityje dirbantys specialistai.


Pirmasis partnerių susitikimas vyko Anglijoje, Londone. Ten buvo diskutuota apie partnerių lūkesčius, projekto tikslus ir aptarta projekto vykdymo eiga. Kiekviena dalyvaujanti organizacija pristatė savo vykdomą veiklą bei vaidmenį šiame projekte.


Telšių suaugusiųjų mokyklos atstovės Jolanta Stonienė ir Lina Galdikienė papasakojo apie savo mokyklą ir joje vykdomą profesinio informavimo veiklą. Jos taip pat pristatė pirmąją savo atliktą užduotį – sudarytą profesinio orientavimo terminų žodyną ir paruoštą lentelę lyginamajai šalių ataskaitai. Ši medžiaga bus naudojama projekto galutinio produkto – seminaro modulio „Teorinis pagrindas“ - kūrimui.

Profesinis orientavimas šių laikų visuomenėje gana plačiai analizuojamas, jis svarbus ne tik jaunų žmonių ugdyme, bet ir suaugusiųjų švietime. Stengdamasi plėsti savo žinias šioje srityje ir suteikti kuo efektyvesnę pagalbą savo mokiniams Telšių suaugusiųjų mokykla tikisi, kad šio projekto rezultatas tiesiogiai pagerins karjeros ugdymą ir padės moksleiviams apsispręsti dėl tolimesnės profesinės ateities.

 

Rumuniški skonio ypatumai

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Gitana Piktužytė

Rumuniški skonio ypatumai

Telšių suaugusiųjų mokyklos mokytojos spalio 17-21 dienomis viešėjo labiausiai pagarsėjusioje etninėje Rumunijos žemėje - Transilvanijoje. Projekto GOUT dalyviai iš Vokietijos, Turkijos, Prancūzijos ir Lietuvos susitiko įvertinti rumuniško skonio subtilumų ir pasimokyti iš kolegų maisto gamybos ypatumų. Šį kartą mokyklai atstovavo keturi projekto dalyviai- mokyklos pavaduotoja ir projekto koordinatorė Aušra Vilkaitė, fizikos mokytoja Gitana Bogušinskienė, biologijos mokytoja Jolanta Stonienė ir istorijos mokytoja Gitana Piktužytė.

Pirmąją viešnagės dieną savarankiškai apžiūrėjome Transilvanijos miestą Klužą-Napoką (Cluj-Napoka) . Kadangi tai ne dažnai lietuvių lankoma vieta, trumpai pristatysiu ir patį miestą. Tai trečias pagal dydį Rumunijos miestas, svarbus pramoninis, istorinis ir kultūrinis regiono centras. Nors miesto istorija prasideda II a. pr. Kr., šiandien antikos čia nedaug likę, bet ne sena praeitis – sovietmetis, čia įamžintas ir dar ištisos kartos „grožėsis“ chaotiška architektūra ir jos pilka didybe. Bet tai nereiškia, kad miestas nedaro įspūdžio. Todėl jis ir patrauklus, kad yra kitoks nei dabartiniai dideli Europos miestai. Nuo kalno miesto centre, ant kurio stovi viešbutis ir paminklas nacionaliniams herojams, atsiveria pasakiškas vaizdas. Senamiestis kaip ant delno, su visomis gatvelėmis ir bažnyčių bei cerkvių bokšteliais, toliau driekiasi naujesni rajonai, o už jų visą miestą juosiančios papilkavusios kalvos. Šis kalnelis miesto širdyje mums tapo smagiausia vieta.

Klužas dar ir universitetinis miestas. Čia yra penki universitetai ir muzikos akademija, todėl didžioji dalis vaikštančių po miesto centrą žmonių - studentai. Jų poreikiams prisitaikytas beveik visas Klužo centras, o ypač unikalios kavinės. Visos jos jaukios, originalios ir bohemiškos, turinčios ypatingą atmosferą ir studentai yra šios nuotaikos kūrėjai.

 

Antrą kelionės dieną mus pasitiko projekto koordinatorė Rumunijoje Sanda Anka su savo komanda, ir mes pradėjome platesnę pažintį su regionu. Pirmoje dienos pusėje mūsų laukė kelionė į druskos kasyklą Salyna Turda. Čia valgomąją druską pradėta išgauti dar senovėje, o nuo XI a. iki XX a. pradžios kasykla veikė nuolat. Nuo 1992 metų Salyna Turda yra haloterapijos centras ir laisvalaikio praleidimo vieta tiek vietiniams, tiek turistams. Įspūdingi vaizdai ir svaiginantis aukštis sukurti žmogaus rankomis - visa tai abejingų nepalieka. Kasykla nebedirba pagal paskirtį, bet druskos paragauti galima gana įvairios: su aštriais prieskoniais, maišytos su raudonu vietiniu vynu, kuri padaro tobulą bet kokį mėsos kepsnį.

Antroje dienos pusėje mes aplankėme ožkų sūrio fabriką. Tai nedidelis privatus verslas, kuris skatina maisto įvairovę regione. Netoli Klužo įsikūrusi „La Coline“ pieninė gamina ekologiškus ir sveikus produktus iš ožkų pieno: pieną, jogurtą, kefyrą ir kelių rūšių minkštą sūrį su prieskoniais. Tai nėra šio regiono originalus produktas - naudojamasi prancūzų receptais. Tačiau produktai paįvairina vietinių gyventojų maisto racioną.

Tą pačią dieną grįžę į Klužą, mes apsilankėme etnografiniame muziejuje, kur vyko paskaita „Saksonijos įtaka Rumunijos regionams“, kurią skaitė rumunų profesorius Augustin Goia. Paskaitoje buvome supažindinti su rumunų etnografiniais skirtumais ir svetimų kultūrų poveikiu kraštui. Čia pat ragavome įvairaus skonio rumuniškų patiekalų, kurie reprezentuoja šalies virtuvę. Rumunų virtuvėje gausus daržovių, prieskoninių žalumynų ir aštrių prieskonių pasirinkimas. Mums teko paragauti gausybę patiekalų su sūriu (brinza) ir kukurūzų miltais. Gardūs, maistingi kukurūzų miltų patiekalai – išskirtinis rumunų virtuvės bruožas. Košė (mamalyga) iš kukurūzų miltų – šalies virtuvės vizitinė kortelė. Ji patiekiama su tirpintu sūriu (brinza) ir neplakta kiaušiniene. Nepaprastai mėgstamos troškintos daržovės, kurios valgomos su mėsos patiekalais. Sužavėjo mažyčiai įdaryti kopūstai-balandėliai (Sarmale). Sriubos labai įvairios: tirštos – daržovių su mėsa, sultiniai su kukurūzų kukuliais.

Paskutinę darbo dieną drauge su projekto dalyviais mes apžvelgėme istorines miesto vietas ir apsilankėme alaus darykloje „Ursus“. Jau kelis metus ši darykla alaus negamina, bet fabriko patalpose įrengtas puikus nacionalinio maisto restoranas. Kitoje dienos pusėje projekto dalyviai išklausė paskaitos-seminaro „Dvidešimt Rumunijos pasikeitimo metų“, kurią skaitė lektorė Madalina Kotiu. Sovietmečio Čiaušesku diktatūrinis valdymas nustebino ir mus, ilgai gyvenusius panašioje sistemoje.

Po rimtos veiklos laukė įdomiausias praktinis darbas . Jį mums pristatė lektorė Valentina Savu, kuri ne tik supažindino su žaliavalgių maistu, bet ir pasiūlė jį paruošti patiems. Ši jauna moteris jau keletą metų valgo tik labai mažai apdorotą maistą ir visiškai nevartoja mėsos. Į maisto gamybą įsijautę dalyviai net nepastebėjo, kaip praėjo laikas ir ant stalo atsirado keli didelių pastangų nereikalaujantys patiekalai.

Vieną iš desertinių patiekalų norėčiau pasiūlyti ir jums:

Avokadų ir bananų kremas

Avokadų – 5 vnt.

Bananų – 8 vnt.

Džiovintų uogų papuošimui (spanguolių, razinų, serbentų ar kt.)

Avokadai ir bananai turi būti minkšti. Viską nulupti ir susmulkinti elektriniu smulkintuvu, kol pasidarys tiršta masė. Tada kremą sudėti į indelius ir papuošti uogomis. Skonis nepakartojamas. Skanaus!

 

 

2012 rugsejo 1-oji

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Aušra Šlajienė

TELŠIŲ SUAUGUSIŲJŲ MOKYKLOS MOKYTOJŲ KOLEKTYVAS.

2012/2013 mokslo metais Suaugusiųjų mokykloje mokosi 240 mokinių.

 

 

GOUT "Skonio mokykla" partnerių susitikimas

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Aušra Sirutienė, Aldona Norkienė

Birželio 21- 24 dienomis vyko tarptautinio projekto GOUT "Skonio mokykla" partnerių susitikimas.

Dalyviai iš Vokietijos atvežė nuostabią fotografijos ekspoziciją, kuri dar keletą mėnesių puoš Telšių Švietimo centro auditoriją.

Susitikimo metu klausėmės partnerių pranešimų, diskutavome apie tolesnę veiklą bei galutinį projekto rezultatą.

 

Mūsų mokykloje veikė mokytojų bei mokinių surengta plakatų parodėlė "Močiutės receptai", svečiams pristatanti tradicinius senosios virtuvės patiekalus.

Vėsus oras bei pliaupiantis lietus nesugadino šventinės nuotaikos lankantis buities muziejuje.

Tradicinių žemaitiškų valgių svečiai galėjo paragauti M. Striaukienės sodyboje „Pas tėvukus'' Plateliuose.

Puikiai įvertinę žemaičių virtuvę, projekto dalyviai mėgavosi ir pagonišku Rasos šventės paminėjimu. Jie noriai įsitraukė į kupoliavimą, susidomėję klausėsi būrėjo pranašavimų, dainavo ir šoko apie Joninių laužą.

Likome sužavėti projekto dalyvių nuoširdumu, optimizmu ir begaliniu smalsumu. Tokie projektai padeda pažinti įvairių tautų žmones, susipažinti su jų kultūra, tradicijomis, taip pat galima patobulinti užsienio kalbų įgūdžius.

 

Žemės diena

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Ekaterina Kaminskienė, Jolanta Stonienė

Kovo 20-oji – pasaulinė Žemės diena, astronominė pavasario pradžia. Šiuo metu, kovo 20-21 dienomis, ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas kone visuose Žemės rutulio kampeliuose. Prisikėlimą, atsinaujinimą galime švęsti apsivalydami, atsikratydami nereikalingais pabodusiais ar sugedusiais daiktais.

Kovo 21 diena paminėjome Žemės dieną Telšių suaugusiųjų mokykloje. Šia diena vyko integruota informacinių technologijų ir biologijos pamoka, skirta Pasaulinei Žemės dienai. Žemės dienos tikslas – atkreipti dėmesį į aplinką, kurioje gyvename, klimato atšilimo bei taršos problemas, skatinti kiekvieną gyventoją prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo. Peržiūrėjus video pamoką ekologijos tema ir susipažinus su tuo, kur ir kokias būdais nukeliauja šiukšlės bei ką mes galime pakeisti, prisijunkime prie akcijų „Eko drąsa” ir „Darom“.

Norėtume visiems priminti, kad kartu su Žemės diena neturėtų baigtis ir mūsų daromi geri darbai. Nebūkime abejingi, rūpinkimės gamta, aplinkos švara! Pradėkime nuo savęs, tada skatinkime draugus, gimines, pažįstamus. Nelaukime, kol bus per vėlu ir nebegalėsime padėti nei Žemei, nei sau! Mylėkime Žemę ir ji mums atsilygins tuo pačiu!


   

„Skonio turgus“ Vienoje

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Jolanta Stonienė

„Skonio ugdymo mokykla: mitybos kultūra ir gyvenimo menas Europoje“ (GOUT) – trečiasis tarptautinis Grundtvig programos mokymosi partnerystės projektas, kuriame dalyvauja Telšių suaugusiųjų mokykla. Kovo pradžioje Austrijos sostinėje Vienoje vyko antrasis šalių partnerių susitikimas.

Pažintis su Viena prasidėjo produktų ragavimu maisto turguje „Naschmarkt“. Tai seniausias (įsikūręs XVI a.) ir didžiausias, nusidriekęs apie 1,5 kilometro, turgus mieste. Kulinarinio turo vadovė supažindino su įvairiausiais gaminiais iš viso pasaulio: bizono mėsa, egzotiškais vaisiais, prieskoniais, saldumynais su medaus žole Stevija – beveik be kalorijų, bet apie 15 kartų saldesne už cukrų...

Po pietų vykusiame „Skonio turguje“ turėjome progos austrus nustebinti Žemaitijos regiono patiekalais. Daugiau nei 500 Vienos gyventojų degustavo vokiečių, prancūzų, rumunų, turkų bei mūsų šalies nacionalinių vaišių. Lietuviškų bulvių išvirėme tiesiog ant degustavimo stalo, o kastinį, spirgynę, obuolių sūrį kelionėn įdėjo mus išlydėję artimieji. Gražių atsiliepinų parsivežėme apie Žarėnuose Sandros ir Stasio Riepšų sodyboje pagamintas „Morkų cukierkas“ bei vyndario Česlovo obuolių vyną iš Šilutės r. Žagatpurvių km.

Kitos dienos seminaruose vyko diskusijos apie dalyvaujančių šalių vykdomą veiklą bei tikslų įgyvendinimą šiame projekte. Išklausėme paskaitą apie prekybą natūraliu maistu Austrijoje. Teikėme pasiūlymus bei svarstėme skanių, sveikų ir nebrangių patiekalų receptų knygos leidimo galimybes.

Neužbaigtos diskusijos bus tęsiamos kito susitikimo metu Lietuvoje. Mūsų mokykla supažindins atvyksiančius projekto dalyvius su Žemaitijos regiono kulinariniu paveldu bei Rasos švente. Svečių Telšiuose sulauksime per vasaros saulėgrįžą.

   Jolanta Stonienė,
Telšių suaugusiųjų mokyklos mokytoja










   

Sveikinimai

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Gediminas Simanavičius

Sveikiname dvyliktokę Ubartaitę Ievą, 2012 metų mokinių istorijos olimpiadoje „Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kultūros istorija nuo valstybės sukūrimo iki jos žlugimo (1236-1795)“ užėmusią I-ąją vietą bei vienuoliktokę Bumblauskienę Jurgitą Lietuvos mokinių rusų (užsienio) kalbos olimpiadoje užėmusią II-ąją vietą. Sėkmės, merginos, ir toliau taip ...

   

Paveldo beieškant

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Parašė Sonata Albrikienė

Gurmaniško tautinio paveldo beieškant

Vasario 27 d. mūsų mokyklos mokinių ir mokytojų grupelė, įkvėpta vykdomo tarptautinio projekto „Skonio mokykla“, leidosi į gastronominio tautinio paveldo paieškas – jie vyko į Žagatpurvių kaimą Švėkšnos seniūnijoje.

Pakeliui aplankė įstabaus grožio Švėkšnos bažnyčią

Vietinė gidė papasakojo Švėkšnos dvaro legendas ir parodė gražiausias jo parko vietas

Kelionės tikslas pasiektas vyndario Česlovo Ramoškos sodyboje, kur grupė susipažino su pagal 150 metų tradicijas gaminamo naminio vyno paslaptimis.

   

Puslapis 12 iš 14