Projektai

Receptų knyga

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Norint peržiūrėti knygą spauskite nuorodą

 

ImPrO-F

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Telšių suaugusiųjų mokykla toliau sėkmingai dalyvauja tarptautiniame Leonardo da Vinci naujovių perkėlimo projekte „ImPrO-F“ (Profesinio orientavimo tobulinimas – darbas kiekvienam).

Antrasis partnerių susitikimas vyko birželio 6-7 dienomis Telšiuose. Jame dalyvavo svečiai iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos bei Austrijos. Partneriai iš Ispanijos atvykti negalėjo, tačiau vaizdo konferencijos būdu lygiaverčiai dalyvavo diskusijose. Suaugusiųjų mokyklai atstovavo Jolanta Stonienė ir Lina Galdikienė – jos pristatė paruoštą projekte dalyvaujančių šalių profesinio orientavimo sistemų palyginamąją ataskaitą. Viso susitikimo metu buvo diskutuojama apie profesinio orientavimo situaciją Europos mastu.

Šio projekto galutinis produktas – 6 modulių programa, skirta asmenims, teikiantiems profesinio orientavimo paslaugas. Programoje didelis dėmesys skiriamas socialinės atskirties bei rizikos grupių asmenų ugdymui karjerai. Projekte dalyvaujančios šalys turi paruošti po vieną programos modulį. Susitikimo metu suaugusiųjų mokyklos atstovė J. Stonienė pristatė savo sukurtą modulį – „Teoriniai pagrindai“, kuris buvo palankiai įvertintas kitų projekto dalyvių. Programoje pateikiami naujausi metodai, kurių dėka profesinis orientavimas nebeatrodo toks painus ir sunkiai suvokiamas.

Šiais laikais profesinio orientavimo svarba akivaizdi. Žengdama paskui inovacijas ir siekdama padėti jaunajai kartai Telšių suaugusiųjų mokykla tikisi, kad dalyvavimas šiame projekte praplės akiratį ir padės rasti būdų, kaip patraukliai ir veiksmingai skatinti jaunimą planuoti karjerą.


 

 

GOUT: „Skonio turgus“ Vienoje

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Antrajame tarptautinio projekto GOUT partnerių susitikime Vienoje kovo 1-4 dienomis dalyvavo mūsų mokyklos atstovės: Daiva Matuzienė, Lina Galdikienė ir Jolanta Stonienė.

Pažintis su Viena prasidėjo produktų ragavimu maisto turguje „Naschmarkt“. Kulinarinio turo vadovė supažindino su austriškų patiekalų subtilybėmis. Teko skanauti egzotiškų vaisių.

Daugiau nei 500 austrų aplankė po pietų suorganizuotą „Skonio turgų“. Buvo įdomu susipažinti su kiekvienos projekte dalyvaujančios šalies nacionaline virtuve. Čia pristatyti ir lietuviški patiekalai. Karštos bulvės su kastiniu bei spirgyne, obuolių sūris, morkų saldainiai, obuolių vynas sužavėjo ne vieną lankytoją.

Seminarų metu vyko diskusijos apie dalyvaujančių šalių tikslus bei vykdomą veiklą šiame projekte. Išklausyta paskaita apie prekybą natūraliu maistu Austrijoje. Dalyviai teikė pasiūlymus bei svarstė tarptautinės receptų knygos leidimo galimybes. Neužbaigtos diskusijos bus tęsiamos kito susitikimo metu Telšiuose.

   

GOUT straipsnis

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Telšių suaugusiųjų mokykla įsijungė į naują tarptautinį projektą „Gout‘‘

 

Telšių suaugusiųjų mokykla džiaugiasi turėdama nuostabią galimybę plėtoti mokymo/si mokytis ir tarpkultūrinę kompetencijas pratęsdama tarptautinių Grundtvig mokymosi partnerysčių projektų vykdymą: 2011m. liepos 31d. pasibaigė dvejus metus trukęs tarptautinis Grundtvig mokymosi partnerystės projektas „Neskaitanti visuomenė kelyje į raštingumą“ (FoBo) ir nuo 2011m. rugpjūčio 1d. prasidėjo naujo Grundtvig mokymosi partnerystės projekto „Skonio ugdymo mokykla: mitybos kultūra ir gyvenimo menas Europoje“(GOUT) įgyvendinimas, kuris baigsis 2013m. liepos 31d.

Pagrindinis projekto tikslas – susipažinti su mitybos kultūra ir gyvenimo būdu Europoje, nes tai suteikia galimybę geriau suprasti visuomenę ir jos narius. Keičiantis patirtimi su partneriais, atsiranda naujas supratimas, kuris leidžia suvokti vietinį, regioninį ir nacionalinį identitetą. Pasirinkta tema yra pakankamai aktuali, nes mityba - pagrindinė sąlyga, kad žmogus jaustųsi gerai. Projekto metu nagrinėsime įvairias temas: mitybos istorija, „vargšų virtuvės“ kaita ir vertybės, mokslo pagrindai apie sveiką mitybą ir gyvenimo kokybę, bado priežastys ir jų įveikimas, regioninis „savoire vivre“(tautos gyvenimo menas). Apie tai yra svarbu kalbėti, nes mitybos sąlygos (produkcija, transportas, išlaikymas, maisto produktų kokybė) nuolat ir stipriai keičiasi: globalizacija niveliuoja visų visuomenės sluoksnių mitybos įpročius ir neigiamai įtakoja sveiką mitybą.

Rugsėjo mėnesį įvyko pirmasis projekto partnerių susitikimas Vokietijoje, Šeflenco miestelyje. Susirinkę suaugusiųjų švietėjai iš Vokietijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Austrijos ir Lietuvos diskutavo apie sveiką mitybą bei maisto kokybę. Projekto koordinatorius Georgas Fišeris supažindino su nacionalinių valgių gaminimo būdais, pasiūlė paragauti Vokietijoje populiariausių patiekalų : varškės pyrago, įvairių rūšių sūrių, šviežių daržovių salotų, grupė iš Prancūzijos vaišino įspūdingo skonio vynu, o mes, lietuviai, – savo gardžiausia lietuviška juoda duona. Gurmanišku patiekalu nustebino projekto dalyvis Dieter iš Vokietijos. Šio fantastiško skonio patiekalo receptas labai paprastas, jį pasigaminti gali kiekvienas: išlukštenti graikiški riešutai (200g), pomidorai (2vnt.), česnakai (2skiltelės), svogūnai (2 vnt.) sumalami ir sumaišomi su aliejumi, pridedama prieskonių ir tepama ant duonos ar batono . Patikėkite, šis užtepas toks gardus, kad “liežuvį galima praryti”.

Viešnagės metu mes aplankėme nedidelę sūrio gamyklą „Friesland Campina”, kur pamatėme, kaip pienas virsta varškės sūriu. Mosbacho Augusta Bender mokykloje bendravome su mokytojais,kurie pristatė mokymo programas, dalyvavome diskusijoje su mokiniais, pateikusiais statistiką apie jaunimo mitybos įpročius. Tolimesnė kelionė buvo į Schneider šeimos upėtakių ūkį. Šias žuvis šeimininkai patiekė mūsų pietų stalui. Upėtakis, keptas folijoje ant žarijų ir vyno taurė – puikūs pietūs po kelionės. Papietavę dar pabendravome su darbščiuoju ūkininku, kuris papasakojo apie žuvų auginimo subtilybes , pasiūlė ir mums patiems pamaitinti didžiulius upėtakius. Vėliau aplankėme kitus ūkininkus,kurie augina vasarojus ir džiovina grūdus pagal senąsias tradicijas.

Pirmo projekto susitikimo metu surinkome pakankamai daug įdomių tam regionui būdingų patiekalų receptų, sukaupėme teorinių žinių apie sveiką mitybą, nes stiprus ryšys tarp mitybos įpročių ir gyvenimo būdo leidžia apžvelgti regioninius ypatumus, o tautos gyvenimo menas ypač pasireiškia per kalendorines metų šventes – todėl GOUT organizuos kitą susitikimą per lietuviškas saulės palydas – Rasos šventę. Taigi Lietuvoje lauksime projekto partnerių 2012 metais birželio 23d. Išgyvensime prasmingą kultūrinį pažinimą!

Projekto koordinatorė Aušra Vilkaitė

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

GOUT

Dėmesio, atidarykite naujame lange. PDFSpausdintiEl. paštas

Suaugusiųjų švietimo savaitės metu mokyklos mokiniams bei suaugusiųjų švietimo bendruomenei pristatytas mokykloje pradėtas vykdyti 2011 m. Grundtvig mokymosi partnerystės projektas "Skonio ugdymo mokykla: mitybos kultūra  ir gyvenimo menas Europoje (GOUT)".

GOUT pristatymas suaugusiųjų švietimo savaitės metu

   

Daugiau įrašų...

Puslapis 1 iš 2